Crna Rijeka

Crna Rijeka je najjužnije naselje Mjesne zajednice Studenci. Naseljeno područje se najvećim dijelom prostire na desnoj obali Usore a tek manjim dijelom na na lijevoj. Obale spaja poznati Vatreni most sagrađen u doba Austro-Ugarske u 19. stoljeću za potrebe uskotračne željeznice koja je na tom mjestu prelazila sa lijeve na desnu obalu.

Južne i zapadne granice Crne Rijeke su ujedno i granice Mjesne zajednice. Na jugu Crna Rijeka graniči sa MZ Kamenica a na zapadu sa MZ Komušina dok je istočna granica ujedno i entitetska granica BH a prostire se od kote Staje preko kote Vis Plane (587), Okrugle njive (ispod Crnog Vrha) do vrha Gavranić. Kroz naselje protiču rijeke Crna i Bijela Rijeka koje se na sredini naselja spajaju i čine jedan veći desni pritok Velike Usore. Upravo je po potoku Crna Rijeka naselje dobilo naziv, a ranije se naselje nazivalo i Sotonica / Sotončica. Tim nazivom je naselje ucrtano i na vojnu kartu Austro-Ugarske koja je crtana oko 1875. godine.

GALERIJA:

VIDEO prilog:

Oglasi

9 responses to “Crna Rijeka

  1. Pa piše da na zapadu Graniči sa MZ Komušina, iako je dobar dio potpao pod MZ Kamenica zahvaljujući onim našim “predstavnicima” koji su pristali na mjenjanje granica… i to će se teško ikad više ispravit.

  2. Crnarijeka jedno od naj naj ljepsi mjesta bosne mozetel staviti malo vise slika od strane koja ide prema dubravi da vidim moju kucu fala

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s