Branitelji iz Komušine obilježili 21. obljetnicu osnutka HVO


obljetnica_hvo_komusina_8

KOMUŠINA – Jučer su povratnici i nekadašnjih pripadnika HVO-a iz Komušine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u Komušini obilježili 21. obljetnicu od osnutka Hrvatskog vijeća obrane. Hrvatsko vijeće obrane (HVO) je bio službena oružana snaga HZHB/HRHB i glavna oružana snaga hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 8. travnja 1992. godine što se slavi kao Dan utemeljenja HVO-a. HVO je nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme obrane 2005. godine, transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko vijeće obrane osim vojnog organiziranja, preuzelo je i organizaciju civilnih poslova na prostorima gdje je to bilo moguće, i u okvirima koje je dopuštala ratna situacija. Dokument 1: 8-7-1992 Ustrojstvo izvršne vlasti Komušina

Obljetnica obilježena i u Žepču

Središnji događaj uz ovu obljetnicu u Žepču je bila sveta misa koju je u  župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog predvodio žepački župnik i dekan vlč. Zlatko Ivkić u koncelebraciji s osam svećenika i u nazočnosti velikog broja vjernika. Misa se slavila na blagdan Blagovijesti. Vlč. Ivkić koji je između ostalog u svojoj homiliji kazao da se na ovaj dan „s ponosom sjećamo svih branitelja, od kojih je većina s molitvom i krunicom krenula u obranu svoje obitelji, doma i naroda. Nikoga nisu napadali već su branili od zla svoje najbliže. S ponosom se sjećamo tih dana.“
Pozvao je sve okupljene da kao uzor u svom kršćanskom životu uzmu BDM, da bi svaki vjernik mogao čuti Boga u  svom srcu i s njim ići kroz život.

Potom su se svi okupljeni u mimohodu na čijem su se čelu nalazile zastave postrojbi HVO-a uputili do središnjeg spomen obilježja u Žepču gdje su položeni vijenci, zapaljene svijeći i izmoljeno opijelo. (rpž)

Tekst: Darko Mršić | Radiopostaja Žepče; foto Zoran Babić | Radiopostaja Žepče

Oglasi

One response to “Branitelji iz Komušine obilježili 21. obljetnicu osnutka HVO

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s