Komušanski običaji u požeškom kraju


TRADICIONALNA PRIREDBA “KOMUŠANSKO PRELO”U POŽEŠKOJ KOTLINI

Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i oni iz RH, kušali su izvorne specijalitete

Piše: Jelenko Topić / Večernji List

Više stotina nekadašnjih žitelja župe Komušina pokraj Teslića(BiH) okupilo se na tradicoonalnoj priredbi “Komušansko prelo” koju je u dvorani “Bijela kuća” pokraj Pleternice organizirala Udruga Komušana i prijatelja Komušine iz Brestovca. Ona okuplja raseljene stanovnike komušanskog kraja kojih se najveći dio u Požeškoj kotlini naselio nakon progonstva tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Pokrovitelji priredbe bili su Požeško-slavonska županija i općina Brestovac, a posjetitelji i brojni gosti, među kojima su bili zemljaci pristigli za Uskrs iz Austrije, Njemačke i drugih zemalja, kao i onii raznih dijelova RH, kušali su izvorne specijalitete starog kraja.

Sudionioke je pozdravio potpredsjednik udruge Jozo Ilić, a nakon pozdravnih riječi umirovljenog generala Alojza Tomaševića i zamjenika požeško-slavonskog župana Ferdinanda Trohe priredbu je otvorio načelnik brestovačke općine Zdravko Mandić.

Tijekom cjelovečernjerg programa bogatstvo izvornih nošnji i običaja komušanskog kraja pokazali su folkloraši KUD “Usorski izvori” iz starog kraja, domaće KUD Komušina iz Brestovca, a predstavili su se izvorni pjevači braća Vidović sa pjesmama uz violinu i šargije, te izvođači narodnih pjesama Anto Ilić Olja, Mirko Ilić i Danko Franić.

Više fotografija sa 2. Komušanskog prela možete pogledati i na 034portal.hr

Oglasi

2 responses to “Komušanski običaji u požeškom kraju

  1. Wonderful goods from a person, gentleman. I possess understand your own gear more willingly than and you happen to live emphatically extremely magnificent. I in fact like precisely what you’ve purchased here, certainly such as what you happen to live stating and emphatically how you say it. You ensure it is entertaining and you too in spite of everything take be bothered of to preserve it smart. I are unable to remain you emphatically interpret far more beginning you. This is really a tremendous site.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s