Razgovor biskupa Komarice i ministra Ljubića


MOSTAR, 20. ožujak – Prije početka redovnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 19. ožujka 2013. susreli su se biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH g. Damir Ljubić. Uz biskupa Komaricu u razgovoru je sudjelovao i mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH.

Tema razgovora bila je: aktualni javni poziv Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izbjeglicama i prognanicima da se prijave za obnovu njihovih porušenih domova. Ministar Ljubić je biskupa Komaricu upoznao da je do sada zaprimljeno oko 3.400 prijava većinom prognanih i izbjeglih Hrvata koji se žele vratiti u svoj rodni kraj. Nadodao je da rok za prijavljivanje važi do 15. svibnja 2013. Upoznao je biskupa Komaricu da Ministarstvo kani s izgradnjom započeti u lipnju i srpnju ove godine kada Europska razvojna banka, kako je obećala, stavi na raspolaganje novac za obnovu oko 200 domova. Također je upoznao biskupa Komaricu da je Vlada Republike Hrvatske obećala već početkom travnja započeti sa zakašnjelom isporukom sredstava za oko 170 domova u RS za koja su već donesena rješenja te uklonjene sve carinske i druge barijere. Dodao je da Ministarstvo za izbjeglica i raseljena lica RS predviđa obnovu oko 300 domova. Napomenuo je da, također, postoje još dva fona za obnovu – Saudijski i Opec od kojih će se moći očekivati značajnija sredstva za obnovu nekoliko stotina kuća.

Ministar Ljubić je upozorio da se Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH mogu prijaviti svi koji se žele vratiti s tim da će tu dobiti sve potrebne informacije. Ponovio je će prioritet imati oni kojima je pomoć najpotrebnija. Prihvatio je prijedlog biskupa Komarice da se u Banjoj Luci 11. travnja 2013,. organizira radni sastanak između službenih predstavnika nadležnih ministarstava i predstavnika udruga izbjeglih i prognanih, a predviđeno je i sudjelovanje predstavnika međunarodnih organizacija (UNHCR, OSCE…) i drugih zainteresiranih subjekata o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Biskup Komarica je zahvalio ministru Ljubiću za ponuđene informacije i zamolio ga da se i dalje trudi pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Katolička tiskovna agencija BiH

Oglasi

2 responses to “Razgovor biskupa Komarice i ministra Ljubića

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s