Feniksovo pismo Ministru


Na sjednici Vijeća tajnika Udruge FENIKS održanoj danas u središnjici udruge razmatrani su, između ostalog, i problemi s natječajem koji je objavilo državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te je odlučeno da se ministru mr. Damiru Ljubiću uputi pismo s molbom za produljenje roka trajanja ovoga natječaja, jer su siječanjski blagdani i različita druga slavlja u RS-u znatno smanjili mogućnost da se u općinskim službama mogu izvaditi traženi dokumenti. Isto tako, odlučeno je da se zamoli Ministarstvo za obrazloženje zašto je u ovaj natječaj unesena odredba koje nema ni u jednom drugom natječaju, a koja znatno diskriminira posavske Hrvate u mogućnosti sudjelovanja u natjecanju za obnovu svoje imovine. Pismo prenosimo u cijelosti:

*****

                                                                                Ministar za ljudska prava
                                                                                i izbjeglice BiH 
                                                                                Mr. Damir Ljubić

Predmet: Pitanje o spornoj odredbi raspisanog natječaja

Poštovani gospodine ministre,

Natječaj koji je Vaše ministarstvo raspisalo dana 31. prosinca prošle godine obradovao nas je uistinu, jer je bio realizacija rezultata regionalne donatorske  konferencije održane u Sarajevu, nakon koje smo dobivali uvjeravanja da će, konačno, znatniji dio odobrenih sredstava za BiH biti usmjeren i u Bosansku  Posavinu, posebno za pomoć izbjeglim Hrvatima iz ove regije, čija imovina je ovdje najviše porušena a kojima je dosad doznačeno najmanje sredstava pomoći za popravak kuća.

Međutim, vrijeme trajanja natječaja dobrim je dijelom opterećeno novogodišnjim blagdanima, zatim pravoslavnim božićnim blagdanima, kada ovdje ne radi općinska administracija, a onda dodatno čitavim nizom proslava kojima obiluje siječanj u RS-u i kada opet ne rade institucije. Oni među hrvatskim izbjeglicama koji se žele prijaviti na natječaj, moraju preko granice doći u Derventu, Bosanski Brod, Doboj ili neku drugu općinu u RS-u i pogoditi koji dan općine rade a koji ne rade. Ako jednom pogrešno prispiju, teško da će drugi put u tako malom roku moći putovati iz udaljenih mjesta Hrvatske. Zato Vas, kao udruga koju uistinu raduje povratak i koja pomaže svima koji nastoje obnoviti svoju imovinu, molimo da, ako je ikako moguće, utječete da se rok za ovaj natječaj (7. veljače) produlji barem za tjedan-dva.

No mnogo važnije je pitanje formulacije u natječaju koji ste objavili, a koja bi
mogla onemogućiti Hrvate iz Posavine da skoro ikako sudjeluju na natječaju.
Riječ je o odredbi broj 6 u Općim kriterijima za dodjelu pomoći, u  kojoj se zahtijeva da kandidat i članovi njegovog  kućanstva od 1991. godine  nemaju na teritoriji BiH, kao i u zemlji sadašnjeg boravka (Crnoj Gori,  Republici Hrvatskoj ili Republici Srbiji) drugu stambenu jedinicu koja se  smatra uvjetnom za stanovanje.

Prvi put se, koliko znamo, u jednom natječaju pojavljuje odredba da kandidat   ne smije imati imovinu niti u zemlji u koju je kao prognanik došao. Primjera   radi, u zadnjem natječaju koji je objavila Federalna vlada traži se da  korisnik /nositelj domaćinstva i članovi njegovog domaćinstva koji su
prijavljeni za dobivanje pomoći u rekonstrukciji, od 1991. godine nemaju na  teritoriju BiH drugu stambenu jedinicu koja se smatra uvjetnom za  stanovanje, u skladu sa odgovarajućim standardima o minimumu stambenih  uvjeta.
To isto piše i u natječajima koje objavljuju humanitarne orgnizacije. Pa  čak i u Prijedlogu Zakona o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, raseljenim osobama i povratnicima , koji je postavljen na Internet stranici Vašega  ministarstva u članku 14, koji određuje opće uvjete za utvrđivanje korisnika,  stoji samo zahtjev da korisnik ili  član njegovog sadašnjeg domaćinstva nema  na teritoriji BiH
drugu stambenu jedinicu, koja zadovoljava propisane standarde
. Ako je Vaše
ministarstvo predložilo taj zakon, zašto u ovome natječaju drugačija
formulacija?!

Pitamo to zato što je ovaj natječaj Vašeg ministarstva raspisan točno nakon  dvadeset godina od trenutka kada su Hrvati Bosanske Posavine prognani sa svojih ognjišta. Pitanje je gdje su trebali dosad živjeti da bi sada bili slobodni od svake imovine i tako ispunili uvjete za ovaj natječaj?! Morali su negdje  smještati svoje obitelji, to razumije svatko. A svatko također može znati da im Republika Hrvatska nigdje nije pravila naselja, kao što su to pravile vlasti RS-a po posavskim općinama i drugdje za izbjegle Srbe. Sami su se morali snalaziti a sada im je, ispade tako, i to upisano u grijeh.

Molimo Vas, stoga, da Vaše ministarstvo tu odredbu natječaja prilagodi zakonu koje je samo predložilo ili pak da nam obrazložite zašto ste je postavili u ovaj  natječaj.

U nadi da ćete imati razumijevanja za problem o kojem Vam pišemo, očekujemo Vaš cijenjeni odgovor.

S poštovanjem,

Pejo Guberac,
predsjednik udruge

Oglasi

One response to “Feniksovo pismo Ministru

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s