Ništa od “hrvatskog” dogovora


Danas posljepodne u Slatini su se sastali čelnici stranaka NS Radom za Boljitak, te HSS-NHi, a pri kraju skupa pridružio im se i kandidat HSP Herceg-Bosne, dok neovisni kandidat Juro Pranjić nije prisustvovao skupu, kao prije 10-ak dana kada se “četvorka” prvi put sastala.

Na skupu je prisustvovao i dr. Milan Miličević, kandidat za načelnika općine Teslić ispred SDS-a, koji je ovom prilikom zahvalio četvorki hrvatskih vijećničkih kandidata koji su prije 10-ak dana pružili javnu podršku. Miličević se osvrnuo i na HDZ-ovo “koaliranje” sa SNSD-om, koje je označio “nelogičnim”.
No ni dr. Miličeviću ni prisutnim predstavnicima hrvatskih stranaka ne čini se “nelogičan” izlazak hrvatskih stranaka na izbore razbijenih poput Titanika.

Razbijeni unatoč pozivima i apelima povratničke populacije, u prvom redu Zorana Babića, koji je inzistirao na dogovoru o podršci jednom kandidatu, za kojeg god se lideri odlučili (taj slobodan izbor je bio prepušten njima), imao bi maksimalnu podršku i dijaspore i povratnika. Imao bi podršku medija, podršku u promociji među potencialnim biračima, na kraju krajeva, imao bi autobuse glasača.

Osim povratnika, jedinstveni izlazak na izbore podržali su župnici naših Župa, uglednici iz našeg kraja, kao i istaknuti ljudi iz društveno-političkog života sa svih područja BiH i RH.

Zadnjih godina često čujemo frazu “nepoštivanje volje bh Hrvata” u kontekstu izbora nelegitimnih predstavnika tipa “Komšić”. No, na našem mikro području volju Hrvata u prvom redu krše i ne poštuju navodni predstavnici upravo tog, hrvatskog naroda. Ipak, iz svega toga možemo izvući nešto pozitivno. Ovakav način učešća na izborima Hrvati sa područja Teslić-Komušina – ako imaju i malo političke inteligencije – učesnike razjedinjavanja hrvatskog korpusa zauvijek će etiketirati kao “persone non grata” u društveno-političkom učešću na našim prostorima. No, sačekajmo rezultate…

Foto: Z. Babić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s