Priopćenje HVIDR-a Teslić-Komušina: “Zašto?”


Zbog učestalih pitanja u vezi sa izgradnjom Spomen parka poginulim hrvatskim braniteljima HVO Teslić-Komušina, javnosti se priopćenjem obratila HVIDR-a Teslić-Komušina, koja je pokrenula projekat izgradnje i formirala Odbor za izgradnju pomenutog obilježja. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

ZAŠTO POSTOJE GREŠKE NA POPISU ŽRTAVA?

HVIDR-a Teslić Komušina ne vodi evidenciju o Poginulim braniteljima nego evidenciju o invalidima Domovinskog rata. Popis smo dobili od Odjela za pitanje branitelja općine Žepče gdje obitelji naših stradalnika ostvaruju prava.Nedavno sam u istom Odjelu proveo tri sata dok nismo ispravili sve greške, čak i kod njih se pojavljuju različiti podaci u računalu i u kartonima.Jedan dio grešaka je urađen od strane izvođača radova a sve će to biti ispravljeno u skorije vrijeme.

ZAŠTO NEMA HRVATSKOG OBILJEŽJA NA SPOMENIKU?

Idejnim rješenjem je predviđena ugrađivanje simbola za koji se borilo i ginulo ali istim rješenjem nije sve detaljizirano pa stoga u hodu moramo rješavati neke stvari a trenutno razmišljamo i raspravljamo kako bi to bilo dostojno predmetnog spomenika.Nije nam cilj isprintati i negdje zalijepiti šahovnicu.

ZAŠTO MZ NISU MOGLE POLAGATI VIJENCE?

10. kolovoza 2012. godine je bilo obilježavanje 20-te obljetnice HVO-a Teslić-Komušina a ne kao što neki misle otvorenje spomenika.Ovom prigodom protokolarno mogu polagati vijence i paliti svijeće: državna , vojna i politička izaslanstva te Udruge proistekle iz domovinskog rata.Svakog 10.kolovoza ubuduće će biti Misa za poginule branitelje te poslije toga će se na spomeniku polagati vijenci , tom prigodom moći položiti vijence svi koji to budu željeli. Ali mi koji to istinski štujemo ćemo to raditi kad god nam se pruži prigoda bez obzira na medijsku propraćenost.

ZAŠTO KALVARIJA?

Svi mi znamo šta je Kalvarija i šta znači. Mi ne želimo ništa svojatati nego želimo simbolizirati stradanje hrvatskog naroda Teslić-Komušine.Ovo je trenutno urađen putokaz a na ulazu će biti postavljena tabla.: „KALVARIJA“ SPOMEN PARK POGINULIM HRVATSKIM BRANITELJIMA TESLIĆ-KOMUŠINE.Osim što simbolizira stradanje to je i NAZIV Spomen parka.

ZAŠTO SPOMENIK RADIMO SA CRKVOM?

Mi kao Udruga imamo specifičan status, pogotovo zato što nam je članstvo raštrkano diljem BiH i RH. Nisu stvoreni uvjeti za rad Udruge ovakve vrsta u RS pa smo stoga morali tražiti suglasnost Načelnika općine Žepče da djelujemo na prostoru njegove općine ( takva procedura prilikom registracije u ZE-DO kantonu). Mi kao Udruga možemo imati nekretnine ali šta se dešava nakon gašenja Udruge, imovina prelazi u vlasništvo države.Koje države? Udruga je neprofitabilna, nevladina organizacija koja nije na proračunu te se donira od članarine i donacija.Odakle nam sredstva za održavanje spomenika i kad ga napravimo. Je li trebamo napraviti spomenik i onda ga pustiti da zaraste u živicu.Gospodo ne možemo preuzeti toliku odgovornost.Crkva je ta koja postoji tisućljećima i postojat će, koja će naći sredstava da održava ovaj spomenik i kad ne bude Udruga.Mi imamo tu sreću što je Crkva prihvatila takvu odgovornost.

ZAŠTO?ZAŠTO?ZAŠTO?ZAŠTO?

Odgovorno tvrdimo da će sva ova pitanje nestati kad završimo izgradnju Spomen parka ali moramo biti ustrajni i podržati ovaj projekat.

NAŠE ZAŠTO?

ZAŠTO od prijeratnih 9000 Hrvata sa prostora općine Teslić-Komušina MI moramo moljakati druge ljude pa čak i one od kojih smo ginuli da bi prikupili sredstva za izgradnju Spomen parka poginulim Hrvatskim braniteljima Teslić-Komušine.Vjerujem da nam je prirodni priraštaj u plusu ali neka i ovih 9000 , to bi nas došlo 10 eura po glavi stanovnika i to bi bilo dovoljno da ga završimo.
Zašto se razjedinjujemo a ne ujedinjujemo oko ove ideje?
Zašto smo spremni osuditi ( a pogotovu ako ne vladamo pravovaljanim informacijama) a ne pohvaliti?
Zašto napadamo a ne branimo ono što je NAŠE?

Oglasi

5 responses to “Priopćenje HVIDR-a Teslić-Komušina: “Zašto?”

 1. Postovano gospodo,
  zasto na spomen obiljezju nema imena poginulog branitelja Ilije Cosica iz Gomjenice, rodjenog 1964

  • Pozdrav, imate dio odgovora ovdje:

   “HVIDR-a Teslić Komušina ne vodi evidenciju o Poginulim braniteljima nego evidenciju o invalidima Domovinskog rata. Popis smo dobili od Odjela za pitanje branitelja općine Žepče gdje obitelji naših stradalnika ostvaruju prava.Nedavno sam u istom Odjelu proveo tri sata dok nismo ispravili sve greške, čak i kod njih se pojavljuju različiti podaci u računalu i u kartonima.Jedan dio grešaka je urađen od strane izvođača radova a sve će to biti ispravljeno u skorije vrijeme.”

   A pitanje ću prosljedit i predstavnicima HVIDR-a, pa će vam oni za konkretnog pokojnika odgovorit.

   s poštovanjem,
   urednik

   • hocete li biti ljubazni da mi proslijeditetelefonski broj to g odjela u Zepcu kako bih osobno stupio u kontakt s njima,

    s postovanjem

    Cosic

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s