Tko ispred koga? SIP objavio preliminarni spisak prijavljenih stranaka i neovisnih lista


Središnje izborno povjerenstvo objavilo je preliminarni spisak stranaka i neovisnih kandidata koji su pravovremeno predali svoje kandidature. Prema objavljenim spiskovima tek se može utvrditi nositelje stranačkih i neovisnih lista koje bi mogle privući hrvatsko glasačko tijelo sa područja općine Teslić, dok će sama struktura pojedinih kandidacijskih lista ili potencialne koalicije biti poznata u narednim tjednima.

Urednu dokumentaciju i prijavu sa dovoljnim brojem validnih potpisa podrške do 1.6. 2012. predao je HDZ BiH Teslić, čiji nositelj bi trebao biti Marijan Čutura, predsjednik općinskog odbora stranke. Prema informacijama sa terena kandidacijsku listu HDZ BiH za vijeće općine Teslić trebali bi, uz nosioca Marijana Čuturu sastavljati još trojica kandidata.

Svoje učešće na izborima za mjesto u općinskom vijećui već je potvrdio i Juro Pranjić koji će na izbore izaći kao neovisni kandidat, a podršku bi mu trebala dati novoosnovana Udruga Hrvata općine Teslić “Naša ognjišta”. Prema posljednjim informacijama na neovisnoj listi osim Jure Pranjića neće biti drugih kandidata.

Uvjetne prijave kandidacijskih lista za općinsko vijeće predale su još tri stranke sa hrvatskim predznakom, kojima je zbog nedostatka validnih potpisa podrške produžen rok za nadopunu do ponedjeljka 4.6. 2012.

Na političkom prostoru općine Teslić umjesto HDZ-a “devedesetke” pojavljuje se nova stranka hrvatskog predznaka – Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne čiji nositelj bi trebao biti Štefo Masatović kojemu za potvrdu kandidature prema podacima SIP treba još 40 validnih potpisa potpore.

Dodatnih 5 glasova potpore do ponedjeljka mora prikupiti i HSS-NHi, stranka koja je dala zadnjeg hrvatskog predstavnika u vijeću općine Teslić (mandat 2004-2008), Jozu Katića koji će i na ovim izborima po svemu sudeći biti nositelj stranačke liste.

Kandidaturu ispred Narodne stranke Radom za boljitak predao je i Anto Ilić, vlasnik Doma za starije i nemoćne “Ilić – As” iz Slatine. Prema podacima SIP-a kandidacijskoj prijavi liste NS Radom za boljitak nedostaje još 28 validnih potpisa za okončanje procesa registracije na izbore.

S obzirom na podatke SIP-a i stanje na terenu, za očekivati je da će nedostatke u prijavi uspjeti riješiti kako HSP Herceg-Bosne tako i HSS-NHi i NS Radom za boljitak. U narednim tjednima tako ostaje otvoreno pitanje koja imena će pojedine liste staviti na svoj popis, kao i pitanje odnosno mogućnost zajedničke svehrvatske koalicije koja je među glasačima najčešće spominjana i željena.

Izvan koalicije sigurno će ostati Juro Šimić koji će na izborima i ovaj put nastupiti kao kandidat SDP BiH.

D. Mršić

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s