Poruka Kardinala Vinka Puljića za 41. Dan mladih Vrhbosanske Nadbiskupije


Dragi mladi prijatelji!
Evo nas i ove godine zajedno slaviti Boga, moliti našu nebesku majku, te činiti pokoru za oslobađanje duha od sklonosti na zlo, te i ovim hodočašćem rasti i jačati osobnu vjeru u zajedništvu mladih. Ovo je četrdeset i prvo hodočašće mladih, Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije. Ovogodišnje hodočašće se odvija pod geslom „Radujte se u Gospodinu uvijek“ (Fil 4,4). Geslo je to iz poruke pape Benedikta XVI. koju je uputio ove godine mladima. I mi želimo ovo geslo u život pretvoriti i ojačati se u radosnoj vjeri obavljajući ovo hodočašće Gospi Kondžilskoj.
Živimo u vremenu kada su ljudi opterećeni, žive bez nade, sumorni u komunikaciji, te stalno bezciljno gledaju u život. Takovo ozračje žele i vama mladima nametnuti. Tako je malo radosti prisutno u ljudskim srcima, a još manje u međuljudskim komunikacijama. Mi svi osjećamo da mora postojati izvor radosti, koja može ispuniti čovjeka. Još više mora postojati način da tu radost u srcu zračimo i tako stvaramo život osmišljeniji i hrabriji.
Papa nam to poručuje u svojoj poruci mladima. Nije dobro samo pročitati, nego duboko promisliti i potražiti istinski izvor radosti, posebno u ovoj Godini vjere, otkriti tajnu radosti, koja počiva u čistoj i oslobođenoj savjesti. Tajna radosti počiva u otkrivanju Onoga koji je svojim uskrsnućem osmislio patnju i život. Zato je to poziv nama da se u Gospodinu radujemo, jer je On jedini naš put koji ukazuje na naše ostvarenje. On je jedino svjetlo koje osvjetljava Istinu i svaku našu tamu. On je istinski život koji ispunja. Zato u potrazi za radošću, tražimo Gospodina. Marija majka nas vodi k Njemu da ga upoznamo, čujemo srcem i dušom i prihvatimo u svoj mladi život kao osmišljenje našeg hoda u budućnost.
Zato vas, dragi mladi, i ove godine prigodom ovogodišnjeg slavlja Dana mladih na hodočašću Gospi Kondžilskoj pozivam da otvorite svoja mlada srca Bogu. Očistite svoje srce u skrušenoj ispovijedi. Raspoložite se za budućnost kako bi je ostvarili u radosti utemeljenoj u Gospodina. Zajedno s MarijomVELIČAJMO Boga što u nas ima povjerenje te nam je dao živjeti u ovim vremenima i na ovim prostorima. To je Božje povjerenje u nas. Zato ovim hodočašćem izgrađujmo povjerenje u Boga učvršćujući svoju vjeru, te uzdignimo glave za hrabri hod u budućnost puni pouzdanja u Boga.
Kako se i ovaj put nalazite zajedno, neka osobna raspoloživost pomogne da se stvori i zajedništvo, koje će vas hrabriti u hodu naprijed. Prevažno je da budemo jedni drugima potpora i poticaj. Neka ovo molitveno i pokorničko hodočašće bude istinski izričaj mladenačke vjere i pouzdanja u Boga. Time pošaljite starijima poruku radosti i nade. Dokažite da ste spremni izgrađivati bolju budućnost na temeljima vjere i morala.
U tom duhu neka vam ovo hodočašće bude blagoslov i ne samo vama ovdje okupljenima nego neka bude blagoslov svima u ovoj zemlji gdje je previše tmurnog i tužnog ozračja. Zato na vas zazivam obilje Božjeg blagoslova i sve vas predajem zagovoru i zaštiti naše drage Gospe Kondžilske.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup vrhbosanski

mladicentar.org

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s