Masatović: Očekujemo da će institucije ispuniti obećanja»Nešto se mora mijenjati i očekujemo da će nadležni iz općinskih, kantonalnih, entitetskih i zajedničkih institucija, koji su proteklih godina obećavali pomoć, zaista nešto konkretno i uraditi«

Na područje Teslićke općine od predratnih skoro 10.000 Hrvata u svoje prijeratne domove vratilo se nešto više od 500 osoba ili oko pet posto, izjavio je Štefo Masatović iz Odbora za povratak Hrvata u RS.
Masatović, predratni predsjednik teslićkog HDZ-a i tadašnji odbornik u lokalnoj skupštini, rekao je da u ljetnom periodu na području teslićke općine živi oko 1.000 Hrvata, od kojih polovica zimu provede širom Evrope i biviših jugoslavenskih republika.
»Zbog neobnovljenih kuća i nedostatka uslova za održiv povratak stanje je takvo kakvo jest. Sigurnost je dobra, ali loša infrastruktura i spora obnova kuća, te nezaposlenost glavni su razlozi što se Hrvati ne vraćaju u većem broju«, tvrdi Masatović.
On je naglasio da su prijeratna naselja Slatina, Studenci, Komušina, Radešići i dijelovi Bežlje, Gornje vrućice, Rudnika i Bardaka, gdje je živjelo nekoliko tisuća Hrvata, danas »spala« na nekoliko uglavnom starijih domaćinstava.
»Nešto se mora mijenjati i očekujemo da će nadležni iz općinskih, kantonalnih, entitetskih i zajedničkih institucija, koji su proteklih godina obećavali pomoć, zaista nešto konkretno i uraditi«, rekao je Masatović.

D. Mršić / Bilten općine Teslić

Oglasi

2 responses to “Masatović: Očekujemo da će institucije ispuniti obećanja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s