Oslobođenje: U teslićkoj općinskoj upravi nedostaje 17 Hrvata


Novi, egzaktni pokazatelji o neravnopravnosti Hrvata u BiH

Kako ponovno nacrtati tigrovu kožu

U posljednjim Pogledima, tjednom prilogu Oslobođenja, objavljeno je istraživanje koje je na primjeru upošljavanja u javnim ustanovama trebalo ilustrirati neravnomjernu zastupljenost naroda u općinskim organima uprave.

Općenito se nameće zaključak iz pojedinih dijelova Federacije BiH kako se i danas, 16 godina poslije rata, teško vratiti u normalne životne tijekove. I ako nedostaju podaci za neke općine poput sarajevskih, Mostara, Banja Luke…mora se reći da je ravnopravnost naroda u Bosni i Hercegovini daleko od željene.
Očigledno je da su u svemu najgore prošli oni najmalobrojniji – Hrvati i Ostali.

U posebno izdvojenoj Dobojskoj regiji (Bosanski Brod, Doboj, Teslić, Modriča, Derventa, Vukosavlje) situacija sa upošljavanjem je također na štetu Hrvata.
Od ukupno 606 uposlenih je tek 16 Hrvata ili 2,65 % (umjesto 24 % prije rata što je gotovo 130 radnih mjesta manje za pripadnike ovog naroda).
Najbrojnija radna mjesta u upravi prigrabili su ovdje Srbi – 546 ili 89,2 % (umjesto 43 % prije rata) dok je uposleno 42 Bošnjaka ili 7,8 % (umjesto 25 % prije rata).

Statistika, ma kako god krštena, zna biti korisna. Ova, kojom su se poslužili Pogledi, uz našu nadgradnju jasno pokazuje i ilustrira ono što već i najtvrdokorniji priznaju – položaj Hrvata se mora „relaksirati“. Noga, ona Izetbegovićeva, ali i Dodikova, se mora izmaći kako bi se iz tog pritiješnjenog položaja Hrvati mogli izvući. Radno mjesto kao pretpostavka za samoodrživ povratak, što je već floskula, mora na terenu dobiti potvrdu. Ako to nije u stanju država u svom kontroliranom aparatu što očekuje od bilo koje druge inicijative.

|Oslobođenje |HB.org|

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s