Smanjenje troškova na javnoj rasvjeti u općini Teslić


Tokom 2011. godine u opštini Teslić započete su aktivnosti na racionalizaciji potrošnje električne energije u javnoj rasvjeti, a nosilac aktivnosti je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove.
Imajući u vidu činjenicu da je u navedenu svrhu na godišnjem nivou iz opštinskog budžeta izdvajano oko 214.000KM, a takođe da mreža osvijetljenih područja opštine svake godine postaje sve veća, primjera radi, samo u 2011. godini ugrađeno je 80 novih sijalica, javila se potreba za iznalaženjem modaliteta za uštedu električne energije.
U vezi sa tim, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove, Dragiša Kovačević je rekao da je Opština Teslić prošle godine započela projekat „prefazivanja” za koji je izdvojeno oko 30.000KM i kojim je bilo obuhvaćeno sedam mjernih trafo područja čime su ostvarene uštede oko 15 odsto u odnosu na ukupnu potrošnju el. energije za uličnu rasvjetu, što na godišnjem nivou iznosi oko 30.000KM. Naime, riječ je o naizmjeničnom jednočasovnom isključivanju, odnosno ostavljanju u funkciji jednog od tri susjedna stuba rasvjete.
Kovačević je najavio da će se isti projekat tokom ove godine primjeniti i na 15 ostalnih mjernih mjesta na području opštine Teslić, što bi trebalo imati za cilj značajne uštede u ovom vidu javne potrošnje.
Takođe, pored navedenih aktivnosti u prvoj polovini 2012. godine u planu je provođenje projekta u unapređenju energetske efikasnosti u sistemu javne rasvjete, u pogledu zamjene postojećih živinih sijalica LED (Light Emitting Diode) svjetiljkama što bi pored značajnih ušteda u potrošnji električne energije doprinijelo i smanjenju emitovanja štetnih gasova u atmosferu.

Općina Teslić | teslic.ba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s