Davor Čordaš u Komušini: obnovom svetišta oživjet će hrvatska ognjišta


Povratnici u Komušinu ističu značaj obnove marijanskog svetišta na Kondžilu i vjeruju da će to potaknuti i ostale Komušance da se vrate i ožive svoja ognjišta.

Pomoći ćemo gdje god ima želje za povratkom, rekao je ministar Čordaš i naglasio da će i ubuduće sve resurse usmjeriti na slične projekte i potporu onima kojima je to najpotrebnije i koji istinski žele da žive na svojim ognjištima.

Član Predsjedništva HDZBiH i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i predsjednica RO HDZBiH Sjeverozapadna Bosna Marija Rapo, posjetili su sedmočlanu obitelj Ponjavić iz Teslića, koja je ove godine od resornog ministarstva RS dobila pomoć u građevinskom materijalu. Ilija Ponjavić sretan je što će proširiti mali stambeni objekat, koji je sam izgradio po povratku u Komušinu, a djeci konačno osigurati dovoljno stambenog prostora.

Ilija kaže da su do sada djeca spavala kod komšija i rodbine, jer je u obitelji i dvoje djece sa posebnim potrebama, kojima je neophodan odvojen prostor i posebna skrb, a do sada je bilo teško osigurati i minimum potrebnih uvjeta. Ova donacija olakšaće život u Komušini i skrb o djeci, rekao je Ilija Ponjavić i naglasio da je ovo poruka da briga za povratnike postoji i da oni nisu zaboravljeni. Povratnici u Komušinu ističu značaj obnove marijanskog svetišta na Kondžilu i vjeruju da će to potaknuti i ostale Komušance da se vrate i ožive svoja ognjišta.

Pomoći ćemo gdje god ima želje za povratkom, rekao je ministar Čordaš i naglasio da će i ubuduće sve resurse usmjeriti na slične projekte i potporu onima kojima je to najpotrebnije i koji istinski žele da žive na svojim ognjištima.

Ministar Čordaš je, zajedno sa članovima RO HDZBiH Sjeverozapadna Bosna, posjetio i župnika iz Komušine don Antu Ćosića i informirao se o dinamici radova na obnovi svetišta na Kondžilu.

Radovi na Kondžilu započeli su u travnju 2011. godine, a vrijednost ugovorenih radova za 2011. godinu iznosila je 877.000 KM. Ugovor je zahtijevao:

  • Kompletno izvođenje svih zemljanih radova (novi liturgijski prostor svetišta);
  • Izgradnju svih potpornih zidova;
  • Izgradnju svih prometnica kroz svetište;
  • Betonske radove svih objekata na Kondžilu (vanjski oltar, toaleti, poslovni prostor, zavjetna kapela, ispovjedaonice i kuća za svećenike), postaje križnog puta te postavljanje u rov svih kablova (struja, ozvučenje, video nadzor), vodovodnih instalacija, kanalizacije, odvodnih voda i protupožarnog sustava.

Prema riječima don Ante Ćosića, uz ugovorene radove bilo je i dodatnih radova na krovu vanjskog oltara na Kondžilu, te radova vezanih uz prenošenje stare zavjetne kapele s Kondžila i njeno postavljanje u blizini vanjskog oltara župne crkve u Komušini. Svi ugovoreni radovi trebali su završiti krajem listopada, ali su produženi do sredine prosinca 2011. godine te još nisu u potpunosti izvedeni, iako su za njih osigurana financijska sredstva. Radovi će se nastaviti ove godine, početkom građevinske sezone, a dinamika u 2012. godini ovisit će o daljnjoj financijskoj mogućnosti, rekao je don Anto.

U toku prošle godine, resorno ministarstvo RS na čelu sa Davorom Čordašem, za povratak u općinu Teslić izdvojilo je ukupno 228.500 KM, od čega 128.500 KM za obnovu, rekonstrukciju i održivi povratak, a 100.000 KM za obnovu infrastrukture u povratničkim naseljima.

Ove godine u pripremi su novi projekti, među kojima su pored pomoći povratničkim obiteljima, planirana i sredstva za pomoć obnovi svetišta na Kondžilu.

Ministar Davor Čordaš je najavio da će se u ožujku ove godine pridružiti hodočasnicima koji će, u organizaciji Vrhbosanske nadbiskupije, krenuti u Nazaret, kada će u dvorištu Bazilike Navještenja biti postavljen mozaik Gospe Kondžilske. Postavljanje i blagoslov mozaika Gospe Kondžilske biti će 7. ožujka, a čin blagoslova predvodit će uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Oglasi

One response to “Davor Čordaš u Komušini: obnovom svetišta oživjet će hrvatska ognjišta

  1. Svaka čast ministru Čordašu, koliko god je do sad napravio, napravio je PUNO upoređujući ga sa prijašnjim ministrima resora za Izbjeglice i raseljena lica RS.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s