Hodočašće vjernika Usoroskog dekanata


Bežlja - Župna crkva

 

 

 

 

 

SARAJEVO – Prema već ustaljeno praksi proslave Dana Sluge Božjega nadb. Josipa Stadlera koji se obilježavaju svakog osmog u mjesecu sarajevska prvostolnica je u listopadu ugostila vjernike Usorskog dekanata.

Hodočasnike ovoga dekanata predvodili su: vlč. Željko Vlajić, župnik Bežlje, vlč. Anto Ćosić, župnik iz Komušine i fra Petar Andrijanić, župnik Sivše. Svetu Misu za hodočasnike predvodio je mons. Mato Zovkić, biskupijski vikar za odnose s drugim religijskim zajednicama. Tema listopadske propovijedi bila je «Pavao pod vojnom pratnjom putuje u Rim».
U homiliji se mons. Zovkić, nakon uvodne riječi vezane za molitvu «Očenaša», osvrnuo na Pavlovo misijsko putovanje iz Cezareje obalama Sirije, Grčke i njezinih otoka, prema Malti do Južne Italije i njegovo zatočeništvo.
«Razlog zašto je Pavao pod vojnom pratnjom putovao u Rim jest sud koji se prije toga dogodio. Rimski upravitelj u Palestini 58. god. na tužbu Židova držao je Pavla dvije godine u zatvoru i kad je došao novi upravitelj 60. god. Pavla se, kao rimski građanin, prizvao na pravo da mu bude suđeno u Rimu. To su mu i osigurali», rekao je Propovjednik ističući Stadlerov komentar u kojem blagopokojni nadbiskup naslućuje da je Pavao imao pratioce koji su mu pomagali nadajući se da će Pavao na carskom sudu biti pravedno saslušan oslobođen i da će uslijedit godine misijskog djelovanja te da mu opet mogu budu pri ruci. «Stadler ovdje daje naslutiti kako je važna misionaru pratnja. Propovjedniku Riječi Božje suradnja vjernika je veoma bitna. Župnik, biskup, misionar ne mogu sami obavljati zadaću vjerničke zajednice bez suradnje svojih vjernika», rekao je mons. Zovkić i u nastavku istakao Stadlerovu pretpostavku da je Pavao u opasnosti potonuća molio za sebe, svoje neposredne pratioce ali i za sve one koji su pogani a koji s njima putuju. Bog je uslišao njegovu molitvu i spasio sve radi Pavla.
«Mi vjernici nastojimo se razborito ponašati i ne srljati u životnu opasnost ali kad se opasnost i bolest dogode s vjerom ponizno i pouzdano molimo Boga da nas izbavi što je bila i Pavlova nakana», naglasio je na kraju homilije mons. Zovkić.
Slušajući o djelu sv. Pavla i upoznavajući se sa životom prvog vrhbosanskog nadbiskupa kako su sami posvjedočili nakon Mise vjernici Usorskog dekanata su iz sarajevske katedrale otišli osnaženi Božjom riječju i primjerom Božjih ugodika da ljubav pobjeđuje sve nedaće. »Svima je to bio poticaj da preispitamo svoj život, svoja djela te koliko smo mi spremni moliti za one koji nam čine nepravdu. Nadamo se da će nam ovakva okupljanja probuditi Pavlovu hrabrost i čežnju za postizanjem dobra na samo za sebe nego i za druge», rekao je jedan od hodočasnika. (m.t.)

www.ktabih.net

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s