HDZ BiH poziva na registraciju za lokalne izbore


HDZ BIH

SARAJEVO – U  travnju službeno počinje registriranje glasača za općinske izbore u BiH. Predstavnici HDZ-a BiH su poručili kako su ti izbori od sudbinske važnosti za prognane Hrvate s tog područja ukoliko se želi popraviti njihova ustavna pozicija i olakšati povratak. Bez aktivnog sudjelovanja u vlasti, politička borba je uzaludna. Iz HDZ-a BiH kažu kako će ovih dana uputiti i službeni poziv hrvatskim političkim strankama za zajedničku koaliciju za općinske izbore u RS-u.

Zajednički nastup u RS-u

Predložit će se i da nositelji aktivnosti budu Davor Čordaš, potpredsjednik RS-a, i Tomislav Tomljanović, predsjednik Kluba Hrvata u Narodnoj skupštini RS-a. Postoji mogućnost zajedničkog nastupa na općinskim izborima u RS-u, ali to sve stranke moraju potvrditi. “HDZ BiH će predložiti koaliciju hrvatskih političkih stranaka. Postoji dobra volja i već smo na regionalnoj razini u Banjoj Luci i Bosanskom Brodu uspostavili dobru suradnju s hrvatskim političkim strankama, prije svega s HSS-NHI-jem, zatim HNZ-om, HSP-om (Đapić – dr. Jurišić) te HDZ-om 1990. Bitno nam je otvoriti suradnju već u travnju zbog registriranja”, potvrdio nam je Davor Čordaš.

Registrirati 10 tisuća glasača

“Cilj nam je registrirati barem 10 tisuća glasača. Treba imati na umu da je 95 posto hrvatskog glasačkog tijela prognano. Za nedavne opće izbore registriralo se jedva šest tisuća. Ukoliko bi sad uspjeli doći do brojke od 10 tisuća, to bi donijelo oko 25 vijećnika od Pelagićeva do Banje Luke”, kaže Čordaš, dodajući kako ih u HDZ-u raduje što su hrvatske stranke svjesne povijesne važnosti ovih općinskih izbora koji mogu odrediti sudbinu Hrvata u RS-u. Čordaš vjeruje da će se
odluka o zajedničkom nastupu na izborima službeno obznaniti za 10-ak dana.

Zajedničkim listama do načelnika

Priča o mogućem koaliranju za općinske izbore na području Federacije sasvim je drukčija. Vodstva hrvatskih političkih stranaka o tome još uvijek šute iako s terena dolaze vapaji da se barem u nekim općinama gdje Hrvati samo zajedničkim listama mogu doći do načelnika ili općinskih vijećnika, počne ozbiljno razgovarati o zajedničkom nastupu. Moguće je očekivati koaliranje u središnjoj Bosni, Sarajevu, Tuzli, Zenici, Žepču.

preneseno sa www.dnevni-list.ba

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s