Jurišić: Posavina mora biti u hrvatskoj regiji!


 Hrvatska regija Bosanska Posavina

SARAJEVO/MOSTAR – Predstavnik HSP-a (Đapić-dr. Jurišić) Zvonko Jurišić kaže za Dnevni list da će podržati svaki prijedlog preustroja BiH koji podrazumijeva cjelovito rješenje za Posavinu u hrvatskoj regiji ili jedinici.

Kaže da je njegova stranka ponudila prijedlog o uređenju BiH na osam regija po kriterijima prepoznatim u europskim demokratskim zemljama.

“Zalažemo se za prijedlog koji bi bio prihvatljiv za sva tri naroda u BiH i koji bi kao takav mogao osigurati dvotrećinsku većinu u državnom Parlamentu, jer se svaki prijedlog oko kojeg se dogovore sve hrvatske stranke.

Općinski izbori

Jurišić je komentirao i izjave Milorada Dodika da Hrvati trebaju zaboraviti Posavinu. “To je njegovo mišljenje i apsolutno smo protiv toga. Za nas je prihvatljivo svako rješenje koje podrazumijeva cjelovitu Posavinu u sklopu hrvatske regije ili jedinice. Tamo je prije rata živjelo većinsko hrvatsko pučanstvo. U svom djelovanju i razgovorima puno smo pozornosti posvetili Posavini i čvrsto smo opredijeljeni da to područje u budućem ustroju BiH bude dio hrvatskog političkog bića”, kaže Jurišić. Ističe da se njegova stranka ne boji negativnih posljedica lošeg izbornog rezultata HSP-a u Hrvatskoj.

“Vjerujemo da će se stanje u HSP-u Hrvatske stabilizirati već nakon održavanja sabora stranke koncem veljače. Imamo skoro godinu dana do općinskih izbora u BiH i učinit ćemo sve da polučimo dobre rezultate slične onima na županijskim razinama gdje sudelujemo u vlasti”, kazao je Jurišić.

Jurišić HSP

Bez podrške projektima

Što se tiče nedavnog istupa Jurišića zbog nezadovoljstva raspodjelom novca iz federalnog proračuna za iduću godinu, on je još jednom potvrdio da je jako nezadovoljan nepravednom raspodjelom novca. “Imam razloga sumnjati kako je i utjecaj HDZ-a BiH na raspodjelu proračuna bio u funkciji predstojećih općinskih izbora. Očigledno su favorizirane općine gdje HDZ BiH ima utjecaja na vlast ili vlada u tim općinama. O Bošnjačkim općinama da i ne govorim. U svakom slučaju, naši zastupnici u federalnom Parlamentu će uložiti amandmane na proračun pa ćemo vidjeti što se može popraviti”, kaže Jurišić. Dodaje da projekti u hrvatskim županijama nisu podržani u dovoljnoj mjeri.

Dnevni list

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s