Predstavljena knjiga "Hrvati Herceg-Bosne"


Herceg-Bosna 

ZAGREB/MOSTAR – Knjiga “Hrvati Herceg-Bosne – narod koji nestaje” Mate Kovačevića o političkom pitanju hrvatskog naroda u BiH, njihovu položaju i borbi za jednakopravnost s drugim bosanskohercegovačkim narodima, predstavljena je sinoć u Dvorani Hrvatske kulturne zaklade i “Hrvatskog slova”. Kovačevićeva knjiga sadrži 90-ak kolumna koje je pisao 2004 do 2006. za tjednik “Hrvatsko slovo”, a autor u je posvetio “hrvatskim vitezovima zatočenim na Haaškom sudu”.

 Publicist Benjamin Tolić rekao je da knjiga na desetcima primjera dokazuje da je uspostava hrvatske savezne jedinice u BiH nužan uvjet za održanje Hrvata u toj državi, ali i jedino dugoročno jamstvo cjelovitosti Republike Hrvatske.

Ocijenio je da je riječ o “kronici strahota kroz koje prolazi hrvatski narod u BiH”, koja je istodobno i javno upozorenje o geopolitičkim posljedicama koje može donijeti dosadašnji razvoj događaja Hrvatima s obiju strana današnje bosanskohercegovačke granice.

 Pišući o razdoblju unutar 2,5 godine, u kojem se dogodilo više lošega nego dobroga, ustvrdio je povjesničar Jure Krišto, autor pokušava sugerirati smjernice i rješenja za probleme Hrvata u BiH. Krišto drži da je dvostrukost imena grada Duvno – Tomislavgrad, u kojem je autor rođen, metafora problema države o kojoj piše, odnosno problema njezina identiteta i budućnosti.

Akademik Josip Pečarić rekao je da je Kovačevićeve novinarske tekstove zapazio jer su bili drukčiji, kratki i oštri, s puno povijesnih podataka, a čitatelja su poučavali o “istinskoj hrvatskoj povijesti”. Glavnom porukom iz kolumna smatra njegovu tvrdnju kako je “nestankom Hrvata u BiH potpuno otvoren put za rušenje svake hrvatske države”.

Mate Kovačević (Duvno, 1962.) završio je studij hrvatskog jezika i književnosti u Zadru. Među ostalim bio je glavni i odgovorni urednik glasnika HDZ-a, izvršni urednik Hrvatskog vojnika, pisao je u “Večernjem listu”, “Hrvatskom obzoru”, “Hrvatskoj riječi” i “Horizontu”. Kao novinar danas radi u Hini, a piše kolumne u “Hrvatskom slovu” i “Fokusu”.

Knjiga “Hrvati Herceg-Bosne – narod koji nestaje” objavljena je u nakladi HKZ-Hrvatsko slovo u Zagrebu.

 (Fena)

Oglasi

One response to “Predstavljena knjiga "Hrvati Herceg-Bosne"

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s